poniedziałek, 10 marca 2014

Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym

Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal! A co ważniejsze, zawiera dużo białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B, a także A i E. Dostarcza nam także kwasów omega-3, które mają szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno ruchowy jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie!


Składniki:
800 g filetu z dorsza
2 cebule czerwone
150 ml białego wina
10 g ziela angielskiego
15 g świeżego imbiru
1 cytryna
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 limonka
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz biały mielony
pęczek świeżej bazylii

Przygotowanie:

MARYNATA
Ziele angielskie, sok i skórka z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.

Dorsza przyprawiamy solą i białym pieprzem, smarujemy marynatą. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy oliwą z oliwek. Kilka listków bazylii kroimy na male kawałki i wraz z bardzo drobno pokrojonym imbirem dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 1/2 limonki kroimy w plastry.
Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut.

SOS
Sok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję.

Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz