poniedziałek, 17 marca 2014

Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera

Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. 

Składniki:
500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)
4 chlebki arabskie lub pita
1 cytryna pokrojona na cząstki

Marynata:
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty
1 łyżka pikantnej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
3 łyżki oliwy
sól morska i świeżo mielony pieprz

Dip z awokado:
2 dojrzałe awokado
1 łyżeczka mielonego kminu
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny


Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).

Przygotowujemy dip. Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy z nich pestki i przekładamy miąższ łyżką do miski. Dodajemy pozostałe składniki dipu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem rozgniatamy widelcem.

Przed przystąpieniem do smażenia nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na wykałaczki i stawiamy patelnię do grillowania na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie bardzo gorąca, kładziemy na niej szaszłyki i smażymy je przez  około 7-10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będą usmażone w środku i złociste na zewnątrz.

Podgrzewamy chlebki na suchej rozgrzanej patelni lub w tosterze. Gorące chlebki rozrywamy na pół i rozchylamy je nożem, tworząc kieszonkę. Do środka wkładamy dip z awokado i kawałki kurczaka. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciskania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz