Toskańska sałatka z grzankami
Składniki:
1/2 ciabatty
1 ząbek czosnku
4 fileciki anchois
oliwa extra vergine
3 łyżki octu balsamicznego
800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka dymki
1/2 pęczka świeżej bazylii
1 łyżka kaparów
200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie
30 g sera feta
Przygotowanie:
Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek, fileciki anchois oraz połowę przygotowanych pomidorów, dymek i listków bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii. Przybieramy sałatkę pokruszoną fetą i skrapiamy łyżeczką oliwy.
Komentarze
Prześlij komentarz