czwartek, 13 marca 2014

Sałatka ziemniaczana

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla. 
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach
pęczek koperku
pęczek dymki ze szczypiorkiem
50 ml octu
50 ml oliwy
łyżka cukru
łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy ocet, oliwę, musztardę, cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków, dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.


3 komentarze:

  1. Sałatka była wyśmienita. Jesteśmy pełni podziwu dla kulinarnych Twoich umiejętności. Czekamy z niecierpliwością na kolejną imprezę z sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam,sałatka przepyszna, wczoraj miałem przyjemność uraczyć nią podniebienie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń