wtorek, 25 marca 2014

Risotto z grzybami



Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio)
garść suszonych grzybów (borowików)
1 litr bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 cebula
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
tarty parmezan
Przygotowanie:
Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp tartym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz