poniedziałek, 3 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem



Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
sól
biały pieprz
niewielka ilość oleju

Sos:
1 szalotka, posiekana
skórka i sok z 1/2 cytryny
400ml śmietany 30%
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistego
sól

Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

Sos 
Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.

Przed podaniem polędwiczki kroimy w 2 centymetrowe plastry i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ziemniaczany gratin i gotowaną fasolkę szparagową








2 komentarze:

  1. Delikatna polędwiczka i miodowy sos - uwielbiam takie dania... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam i polecam... Pozdrawiam gorąco!

      Usuń