środa, 7 stycznia 2015

Burrito z kolorową salsą i guacamole

Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek" i pochodzi od słowa burro, co znaczy osioł. Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał tacos na ulicy. Juan używał osła jako transportu dla siebie i dla jedzenia. Było to w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921) w Bella Vista, w okolicy miasta Ciudad Juárez na północy meksykańskiego stanu Chihuahua. Aby zachować żywność ciepłą, Juan wpadł na pomysł owijania tacos w duże, domowej roboty tortille, co przyczyniło się do jego sukcesu. Chętni spróbowania jego przysmaku przybywali z odległych miejsc, poszukując "żywności z Burrito", co zostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos. Burrito jest tradycyjną potrawą w mieście Ciudad Juárez, na północy meksykańskiego stanu Chihuahua, gdzie można je kupić w każdej restauracji i ulicznej budce serwującej jedzenie.
 Składniki na 4 porcje:
4 duże tortille
500 g mielonego mięsa
100 g ryżu
cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
oliwa
Guacamole:
1 dojrzałe awokado
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawy: kumin i kolendra zmielone w moździerzu
sól, pieprz
sok z limonki
Salsa z kukurydzą:
1/2 puszki kukurydzy
5 pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
 Na kilku łyżkach oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.

Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.

Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, przyprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Mieszamy.

Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane (usmażone mięso, ugotowany ryż, przygotowane guacamole i salsę) zabieramy się za składanie naszego burrito.
Jeśli tortilla jest twarda, można ją podgrzać na patelni przez około 10 sekund z każdej strony, uprzednio zraszając ją wodą. Będzie wtedy łatwiej się zwijała. Na tortillę dajemy ryż, mięso, guacamole i salsę, zaginamy końce do środka i ciasno zwijamy. Przed podaniem przekrawamy na pół.




4 komentarze:

  1. Fantastyczna przekąska! I do tego mój ulubiony dip- guacamole- mniam! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem wielką fanką guacamole. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią wypróbuję na dniach:)

    OdpowiedzUsuń