środa, 28 stycznia 2015

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to szybkie i łatwe do zrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia naleśników, pozwólmy ciastu odpocząć nieco w lodówce. A jakie są wasze ulubione naleśniki?


Składniki:
Naleśniki 10-12 sztuk:
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka, lekko roztrzepane
1 i 1/2 łyżki masła, roztopionego
450 ml mleka
masło klarowane do smażenie
Farsz:
400 g mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 g sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Naleśniki: Do misy miksera dajemy mąkę, sól, cukier. Mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny klarowanego masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1,5 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a następnie szpinak. Całość dusimy około 10-15 minut, do momentu aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Szpinak przestudzamy i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.

Na każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki farszu i składamy na pół, a potem jeszcze raz na pół. 
Tak przygotowane naleśniki z farszem układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.





6 komentarzy:

  1. Szpinak + feta <3 Zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i feta jako naleśnik no świetnie. Ja jestem bardzo wiernym fanem szpinaku i zawsze z przyjemnością go zajadam, jeśli jest tylko taka możliwość. Jeszcze z fetą go nie stosowałem więc trzeba będzie spróbować. Może takie danie przypadnie mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie szpinaku i fety to strzał w 10! Z całą pewnością przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. U mnie królują niepodzielnie naleśniki z białym serem na słodko i te z bananami i Nutellą :) Chociaż każde inne zjem z przyjemnością. Naleśników ze szpinakiem i fetą (jeszcze!) nie jadłem bo nigdy nie wpadłem na takie połączenie. Szpinak uwielbiam więc przepis wypróbuję już jutro :) Dam znać, jak mi wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń