sobota, 3 stycznia 2015

Wieniec drożdżowy z tapenadą

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami!

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
7 g drożdży instant
200 ml ciepłego mleka 
75 ml oliwy z oliwek extra virgin Monini
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 jajko
Tapenada:
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
2 filety anchois
5 łyżek oliwy Monini Four Peppers
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów


Przygotowanie:
Tapenada: Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Smakujemy, jeśli jest za mało słona lub ostra, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Mleko trochę podgrzewamy, dodajemy oliwę,  jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc wieniec. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. 



Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Cudnie ten wieniec wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Polecam przepis.

      Usuń