środa, 14 stycznia 2015

Zupa krem z ziemniaków i pieczonego czosnku z wędzonym pstrągiem i pesto

Kremowa zupa nie musi być nudna, ani przypominać papki dla niemowląt. Dodatki w postaci pesto z pietruszki i pistacji oraz wędzona ryba sprawią, że z pewnością będzie wyjątkowa. Nie musicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz.



 Składniki:
Zupa:
400 g ziemniaków
główka czosnku
z cebula
biała część pora
łodyga selera naciowego
1 l bulionu warzywnego
biały pieprz
sól
oliwa Monini Clasicco extra vergine
Pesto:
pęczek pietruszki
3 łyżki prażonych pistacji
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka startego parmezanu
4 łyżki oliwy Monini z pieprzem
Dodatkowo:
wędzony filet z pstrąga
koperek
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki.
W międzyczasie nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 10 minut, do momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki.
Gdy ziemniaki się podsmażą do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną.  Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek.  Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać więcej bulionu. Doprawiamy białym pieprzem.

Wszystkie składniki pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Gotową zupę przed podaniem dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga, pesto i gałązkami koperku.




Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze: