wtorek, 13 stycznia 2015

Nuggetsy

Niezależnie od postanowień noworocznych, od czasu do czasu, przychodzi ochota na mały fast food. Ten przygotowany w domu jest zawsze lepszą alternatywą dla spożywanego w sieciowych restauracjach. Przygotowanie "nuggetsów" wcale nie jest trudne, a przynajmniej mamy pewność, co znajduje się na naszym talerzu.



 Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
1 jajko
4 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi kurczaka (bez skóry i bez kości) myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajko rozbijamy do miski, dodajemy mleko i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy.
W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry.
Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często je obracając, aby każdy kawałek obsmażył się ze wszystkich stron.
Gdy nuggetsy będą gotowe (powinny mieć złoty kolor), zdejmujemy je z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Nuggetsy podajemy ciepłe, z ketchupem lub majonezem i frytkami.





2 komentarze:

  1. Ciekawy patent na dodanie parmezanu i curry do panierki. Na pewno podnosi to jej walory smakowe.
    Ja za nuggetsami jakoś bardzo nie przepadam, ale moje dzieciaki to by mogły jeść je tonami. Wiadomo - najchętniej te z fast foodów albo już gotowe z lady chłodniczej. Do składu tych z fast foodów wolę nie wnikać, a te z lodówki - przyprawiają o białą gorączkę. Sama chemia.
    A przecież takie domowe nuggetsiki to chwila moment.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100%. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

      Usuń