wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto bananowo-marchewkowe



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 jajko 
100 g roztopionego masła
2 banany
1 marchewka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem  i dodajemy do ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Krem:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
orzechy włoskie do dekoracji
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto i marchewkowe i bananowe, a więc połączenie tych dwóch różnych światów na pewno trafiłoby w moje smaki! :) Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam bardzo podobne ciasto. Połączenie bananów i marchwi jest bardzo udane :)

    OdpowiedzUsuń