poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe

Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój.



Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015
Składniki:
Ciasto:
1 torebka drożdży instant (7 g)
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski
500 g mąki
Nadzienie:
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy w 2 cm plastry. Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaki około 25 minut, studzimy.
Mieszamy wszystkie składniki lukru i skrapiamy nim ostudzone ślimaki.




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny! Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Mmm, już czuję ten zapach :)
    Ja na święta robiłam w taki sposób makowce i każdy sobie po kawałeczku odrywał.
    Odnośnie nadzienia, który jest w przepisie, czy ciasto nie jest za suche, tzn czuć że brakuje czegoś wilgotnego? Czy przygotowywałaś jeszcze inne warianty tego ciastka? :) Pozdrawiam Cię serdecznie, Beatka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, moim zdaniem ciasto nie jest zbyt suche, ale można też je podać z konfiturą z pomarańczy lub sosem waniliowym. Jeśli chodzi o inne warianty tego ciasta, to na blogu znajdziesz przepis na owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami, bułeczki cynamonowe, struclę z orzechami i cynamonem, ślimaki drożdżowe z jabłkami. Bardzo lubię takie ciasta. Pozdrawiam Cię serdecznie. - Iwona

      Usuń