piątek, 9 stycznia 2015

Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym

Doskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:)

Składniki:
2 puszki kukurydzy (680 g)
3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
por (biała część)
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżki masła
1 litr bulionu
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz cayenne
Dodatkowo:
500 g mielonego mięsa
papryczka chilli
natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.

Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Zupę podajemy z usmażonym mięsem, posypaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chili.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz