środa, 27 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem

Rabarbar to bylina, której jadalną część stanowią łodygi, które mają kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmieniają kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe łodygi tracą swoją cierpkość i stają się słodsze. Rabarbar można jeść na surowo, gotować, piec oraz przerabiać na przetwory. Rewelacyjnie sprawdza się w słodkich wypiekach.
Rabarbar pochodzi z Chin i w tradycyjnej chińskiej medycynie stosowany był jako środek przeczyszczający. Ponadto rabarbar ma właściwości odkażające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Niestety, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego hamuje on wchłanianie wapnia i żelaza.
Rabarbar na całym świecie uznawany jest za warzywo, ale wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który w 1947 roku uznał, że skoro produkuje się z niego konfitury- musi być owocem.
Rabarbar to warzywo sezonowe  i najsmaczniejszy jest między kwietniem a czerwcem. Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem z pachnącą cynamonem kruszonką. Sezon na rabarbar w pełni dlatego czas najwyższy na drożdżówki! Najlepsze wyjęte prosto z pieca, gdy są jeszcze ciepłe i pachnące. Myślę, że nic nie jest w stanie ich przebić! Polecam gorąco!



Składniki:

Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy 2 łyżki wody. Podgrzewamy, nie mieszamy! Gdy cukier się rozpuści i osiągnie złoty kolor dodajemy pokrojony rabarbar i cynamon, mieszamy. Gotujemy do momentu, aż sok, który puścił rabarbar, częściowo się zredukuje. Odstawiamy do wystudzenia.


Cynamonowa kruszonka:
1/3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła

Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami.


Drożdżówki:
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
10 g drożdży instant
2,5 łyżki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
budyń waniliowy (przygotowany według instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy, pod koniec dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowujemy 2 blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy kulki (bułeczki) i układamy na blachach w sporej odległości od siebie. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie, za pomocą szklanki robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Do wgłębień wkładamy budyń, karmelizowany rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C, każdą blaszkę oddzielnie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz