Wiosenna zupa z białymi szparagami
Może Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!
Składniki:
pęczek białych szparagów
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz
szczypiorek
1/4 korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
O, zazwyczaj widywałam je w kremie. Te wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńA gdzie zurek dla Eryczka???A pozatym uwielbiamy szparagi Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń