sobota, 23 maja 2015

Relacja z warsztatów kulinarnych dla blogerek w Centrum Kulinarnym w Chorzowie

18 kwietnia 2015r.,  godz. 9:00, Centrum Kulinarne, Chorzów. Kamera, akcja! Wspaniała atmosfera, spotkanie pełnych pasji blogerek, które pod okiem i ze wsparciem Szefów Kuchni tworzyły prawdziwe cuda na talerzach. Przed Wami treściwa relacja z tego wydarzenia:)


Parę słów o Centrum Kulinarnym w Chorzowie
To pierwsze takie miejsce na Śląsku, gdzie pod okiem najlepszych polskich Szefów Kuchni i Ekspertów Kulinarnych prowadzone są szkolenia z zakresu wszystkich kuchni świata. Gwarantują niezapomniane wrażenia, co potwierdzam! To miejsce stworzone dla pasjonatów gotowania, zarówno amatorów jak i profesjonalistów. Wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt gastronomiczny, ze wszystkimi bajerami, które każdy pasjonat gotowania chciałby mieć w domu. Z ofertą szkoleniową Centrum Kulinarnego można zapoznać się na stronie: http://www.centrumkulinarne.com.pl/. Gorąco zachęcam, naprawdę warto!



Co robi się na takich warsztatach?
Na początku z zapartym tchem słuchałyśmy pełnego pasji eksperta Tomka Nowaka, który przekazał nam wiedzę tajemną (dla mnie z pogranicza nauki i magii) jak zamienić płyny w jadalny puder, piankę czy kawior i przedstawił nam, na czym polegają nowoczesne techniki gotowania. Wszystko to przy okazji omawiania poszczególnych pozycji menu, przygotowanego przez Szefa specjalnie na nasze warsztaty. W kuchni czekały już na nas składniki, z których wspólnie przygotowaliśmy prawdziwe pyszności. Nie zabrakło też wspólnego kosztowania tych wszystkich wspaniałości!

Kto zjawił się na warsztatach?
Karolina - Kuchnia Bezglutenowa Loli, Ania - Słodki Kompromis, Natalia - Raj Podniebienia, Alicja- Aleglodomorek, Natalia- Podróże Kulinarne, Agata- Domowo ze smakiem, Małgosia- Sczypta SmaQ, Magda- Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, Agnieszka- Agi Kuchnia Smaku.

Pracowałyśmy pod okiem i ze wsparciem Szefów: Tomka Nowaka, Piotra Jaworskiego i Dawida Domina.

 

Co gotowaliśmy?
Tematem szkolenia były "Nowoczesne techniki podawania potraw i aranżacji talerza" i przygotowaliśmy:

Przystawki:
  • Tatar z krewetek podany w rożkach waflowych z sorbetem cytrusowym
  • Carpaccio z kompresowanego łososia z truflowym pudrem i chrustem z rukoli
  • Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi
  • Sałatka z rostbefem i jajkiem sous-vide z chrupiącymi sałatami i sosem musztardowo-miodowym
Dania główne:
  • Polędwiczka wieprzowa owinięta w grillowany por i mus borowikowy z pralinką ziemniaczaną i świeżą botwinką
  • Kotleciki buraczane z tagiatelle warzywnym i kawiorem z blue curacao
  • Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka
  • Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki
  • Antrykot wołowy z ziemniaczanym gratin, grillowane warzywa, sos bernies
Desery:
  • Czekoladowy biszkopt z syfonu z lodami chałwowymi
  • Mus z mango oblany glasachem z watą cukrową
  • Grillowany ananas z melonem posypany crunchem czekoladowym z galaretką z czerwonego wina
























A co z tego będą mieli nasi czytelnicy?
Przepisy na obłędne dania, które można odtworzyć w zaciszu domowym. W duecie z Karoliną (nie pierwszy i z pewnością nie ostatni raz:) przygotowałam dania bezglutenowe: Carpaccio z łososia, Pierogi z selera oraz Mus z mango. Przepisy na te wspaniałości wkrótce pojawią się na blogu.

Napisy końcowe:
Bardzo dziękuję Organizatorom za możliwość wzięcia udziału w szkoleniu, bo doświadczenie i wrażenia kapitalne! Za świetną zabawę dziękuję wszystkim, którzy byli obecni i nie zawahali się użyć patelni, garnków, noży i fantazji aby oczarować smakiem. Mam nadzieję, że nasze wspólne gotowanie nie było tylko jednorazowym wydarzeniem i będziemy mieli jeszcze wiele okazji do spotkań przy garach i nie tylko! Do zobaczenia!


1 komentarz:

  1. Mistrzu Ty mój :) Swietny wpis, naprawdę bardzo udany :) Mysle, ze ludzie z takim talentem jak Twoj powinni prowadzic więcej blogow :) Wtedy na pewno byłby o wiele większy wybór, ja miałem to szczescie, ze trafilem w otchłani internetu na odnosnik do Twojego bloga :) Naprawde swietnie piszesz, sam chcialbym posiadac tak ogromny talent do pisania, jaki to talent niezaprzeczalnie wielki posiadasz Ty :)

    OdpowiedzUsuń