piątek, 15 maja 2015

Fasola gigantes

Gigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę poczuć klimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała.


Składniki:
400 g białej fasoli suchej (Gigantes lub Piękny Jaś)
oliwa
1 cebula, drobno posiekana
4  ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
2 liście laurowe
sól, pieprz

Do podania:
natka pietruszki
ser feta
cebula
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wsypujemy fasolę do dużego garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody. Zostawiamy na około 8 godzin (najlepiej na noc) aby napęczniała.

Odcedzamy fasolę, wsypujemy z powrotem do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż będzie miękka. Odcedzamy fasolę na durszlaku.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, seler naciowy, marchewkę. Dodajemy pokrojone pomidory, a po chwili pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy.

Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gotową potrawę, jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno posypaną pokruszonym serem feta, posiekaną cebulką i natką pietruszki.










2 komentarze:

  1. Czesc. Swietny blog, naprawdę :) Musze Ci szczerze przyznac, ze posiadasz naprawdę wielki talent, nie ograniczaj się, pisz jeszcze więcej, a co najwazniejsze nie patrz się na innych i na ich zdanie, no i pisz o tym co Ci lezy na sercu No, no, no, zostaje tylko pogratulowac, no i oczywiscie zyczyc szczescia w rozwoju kariery :) Pisz dalej, bądź szczery wobec siebie, a z cala pewnoscia jestem przekonany, ze osiagniesz sukces :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam:)

      Usuń