Pulled pork
Pulled pork to długo marynowana, następnie długo pieczona w niskiej temperaturze, po upieczeniu rozszarpana widelcem na strzępy łopatka wieprzowa. Rozpływająca się w ustach i aromatyczna. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:)))
Składniki:
MIĘSO
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka słodkiej papryki
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2,5 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około 5 godzin. Można skrócić ten czas, zwiększając temperaturę do 160 stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny.
Ciepłe mięso zdejmujemy z kratki na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:)
BUŁKI
zaczyn:
20 g drożdży
2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe:
100 ml śmietany 30%
3 żółtka
80 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania
sezam
W misce mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na około 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż bułki się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy bułki z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparowały.
jejku jakie to musi być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńPyszne.... Pozdrawiam!
Usuńuwielbiam pulled pork <3
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńWitam trzeba przyznać, że naprawdę hjest to dobry pomysł na przekąskę. Jednak wiadomo jest, że nie ma co przesadzać, ponieważ można przytyć. Później jest tylko z tego problem. Dlatego mam nadzieję, że wykorzystam ten przepis, ale tylko czasami pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWystarczy pobiegać lub wybrać się na siłownię i po kaloriach ani śladu:) Pozdrawiam!
Usuńjak juz grzeszyc to tylko z takim przepisem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Pozdrawiam:)
UsuńCudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń