piątek, 8 maja 2015

Pulled pork

Pulled pork to długo marynowana, następnie długo pieczona w niskiej temperaturze, po upieczeniu rozszarpana widelcem na strzępy łopatka wieprzowa. Rozpływająca się w ustach i aromatyczna. Przygotowanie mięsa jest rozciągnięte w czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:)))


Składniki:
MIĘSO
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka słodkiej papryki
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2,5 łyżki octu winnego
2  łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około 5 godzin. Można skrócić ten czas, zwiększając temperaturę do 160 stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny.
Ciepłe mięso zdejmujemy z kratki na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:)
BUŁKI
zaczyn:
20 g drożdży
2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej typ 750
ciasto właściwe:
100 ml śmietany 30%
3 żółtka
80 g miękkiego  masła
350  g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania
sezam
W misce mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na około 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (z wyjątkiem białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż bułki się zarumienią. Po tym czasie wyjmujemy bułki z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparowały. 





9 komentarzy:

  1. jejku jakie to musi być pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam trzeba przyznać, że naprawdę hjest to dobry pomysł na przekąskę. Jednak wiadomo jest, że nie ma co przesadzać, ponieważ można przytyć. Później jest tylko z tego problem. Dlatego mam nadzieję, że wykorzystam ten przepis, ale tylko czasami pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy pobiegać lub wybrać się na siłownię i po kaloriach ani śladu:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. jak juz grzeszyc to tylko z takim przepisem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda! Ślinka cieknie na sam widok. Ostatnio pysznego puled porka jadłam w American Road Restaurant! Wyglądały prawie tak apetycznie jak Twoje, zobacz menu sama! Aż się zainspirowałam i chyba jutro na obiad wyczaruję takie burgery z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń