Tarta ze szparagami i kozim serem
Co roku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej.
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g)
pęczek zielonych szparagów
100 g sera koziego półmiękkiego dojrzewającego (lub mozarelli)
100 g wędzonego boczku
10 pomidorków truskawkowych
1 jajko
garść świeżo posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy.
Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta po 1 cm z każdej strony.
Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (grzanie góra/dół). Po tym czasie spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy pokrojony w plastry ser oraz szparagi, starając się, by ich główki były ułożone naprzemiennie z końcami. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki i podsmażony boczek. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut (w tej samej temperaturze). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz