niedziela, 15 września 2013

Drożdżówka z malinami i budyniem

Składniki:
250g mleka
50g świeżych drożdży
100g cukru
500g mąki pszennej
80g miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

budyń waniliowy (użyłam gotowego z torebki)
200g malin
Zacząć od przygotowania budyniu. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem.
Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na cieście rozłożyć równomiernie budyń (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu) i maliny. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego brzegu. Pokroić na 3-4cm kawałki (ślimaki) i ułożyć w okrągłej foremce stroną nacięcia do góry. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. A dlaczego nas nikt nie zaprosił...;( wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię też specjalnie dla was. Przy najbliższej okazji.

      Usuń