piątek, 27 września 2013

Szwajcarska zapiekanka serowa

Kuchnia szwajcarska czerpie z tradycji kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej, przez co jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Podstawą tej kuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii.


Składniki:
200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek)
100g sera Appenzeller
100g sera Emmentaler
100g sera Gruyere
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100ml bulionu
100ml białego wina
150g boczku
3 cebule, pokrojone w krążki
sól, pieprz biały
 
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz