piątek, 20 września 2013

Risotto waniliowe z owocami


Składniki:
1 szklanka ryżu Arborio
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki serka mascarpone
Owoce (maliny, Borówki)
 
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy drugą szklankę mleka, cukier i mieszamy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do ryżu. Risotto gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeśli mleko się zredukuje, a ryż nadal będzie twardy można dodać odrobinę wody i gotować dalej. Na koniec dodajemy serek mascarpone i owoce.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz