wtorek, 17 września 2013

Zupa krem z kalafiora

Składniki:
2 małe kalafiory
2 korzenie pietruszki
1/4 bulwy selera
1 szalotka
2 ząbki czosnku
oliwa
2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego
sól, pieprz biały, szczypta imbiru
2 łyżki serka mascarpone
Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.
Przygotowanie:
Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy  pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz