sobota, 21 września 2013

Pikantne flaczki drobiowe


Składniki:
400g podudzia z kurczaka bez kości
3 łyżki oliwy z oliwek
1 litr bulionu drobiowego
1 marchew
1 seler
1 pokrojona w piórka cebula
1 łyżka masła
50g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow
100ml śmietany
Sól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodka
Majranek, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.
Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz