poniedziałek, 30 września 2013

Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki

Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami.
 

Składniki:
200g makaronu risoni
20g masła
200g młodziutkich liści szpinaku
1 cebula, drobno posiekana
6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki
250ml porto
250ml bulionu z kurczaka
20g masła, dodatkowo
4 filety z piersi kaczki
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 liście laurowe
 
Przygotowanie:
W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski z masłem i szpinakiem, delikatnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie stygły.
 
Palcami robimy kieszeń pomiędzy skórą i tłuszczem w piersiach kaczki. Do każdej wkładamy po gałązce rozmarynu i liściu laurowym. Widelcem nakłuwamy skórę i smażymy na oliwie około 8 minut skórą do dołu na dużej rozgrzanej patelni. Filety obracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut, aż mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło.
 
W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy, aż sos będzie gładki.
Kluseczki podajemy z sosem figowym i plastrami kaczki.

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz