czwartek, 12 września 2013

Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN

Tom yum to znane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio zestawione przyprawy. Wśród nich powinny się znaleźć: ostre zielone papryczki, limonka kaffir, trawa cytrynowa, świeża kolendra, cebulka dymka oraz- co najistotniejsze- krewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka kokosowego, co czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy,  inne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry  mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.

Składniki:
500g dużych krewetek
1 łyżka oleju arachidowego
1, 5 litra wody
2 łyżki zielonej pasty curry
2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1/4 szklanki świeżych liści kolendry
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1/2 cukinii
2 szalotki
Fasolka szparagowa, drobno pokrojona

Przygotowanie:
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę
, papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki, jeśli będzie potrzeba także solą.  Przed podaniem zupę posypujemy swiezymi listkami kolendry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz