sobota, 14 września 2013

Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin


Składniki:
250 ml bulionu
1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński)
2 piersi kurczaka
3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki
3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem
1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej
50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki
100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej
2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju do woka
uprażony sezam
 
Sos hoisin
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu białego
4 łyżki oleju arachidowego
1/2 łyżeczki sosu piri piri
45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonych
sól
2 szczypty mielonego imbiru
 

 
 
Przygotowanie sosu hoisin:
Orzechy wkładamy do miski blendera, dodajemy 2 łyżki oleju arachidowego, sól i miksujemy na jednolitą masę. Całość przekładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.
 
Kurczak:
Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.
Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.
Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posypujemy uprażonym sezamem i możemy serwować nasze danie!
 
 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz