poniedziałek, 27 lipca 2015

Curry z łososiem i makaronem ryżowym

Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym i nie tylko;)
 


 Składniki:
200 g filetu z łososia
2 szalotki
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki oleju
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
2 łyżki czerwonej pasty curry
sok z 1/2 limonki
sól
szczypiorek
Przygotowanie:
Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.  Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego!











2 komentarze:

  1. Przetestowałam. Wyszło bardzo smaczne i sycące, choć zionęłam ogniem niczym smok. Dziękuję za przepis, na sto procent jeszcze kiedyś z niego skorzystam. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

      Usuń