piątek, 24 lipca 2015

Mini serniczki z białą czekoladą

Sernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna i kremowa. Polecam gorąco! Koniecznie wypróbujcie też przepis na mini serniczki w wersji z ciemną czekoladą (przepis).
 



Składniki:
200 g ciasteczek owsianych
50 g masła
200 g śmietany 30%
200 g białej czekolady
100 g cukru
2 jajka
500 g mielonego twarogu
1 torebka budyniu waniliowego
12 papilotek ze sztywnego papieru
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy łyżkę okruszków i dociskamy do dna.  Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.

Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy.

Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy  i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz