Mini serniczki z białą czekoladą

Sernik w wersji mini, na ciasteczkowym spodzie- bo małe jest .... urocze. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zachwycające w smaku. Masa serowa z białą czekoladą jest delikatna i kremowa. Polecam gorąco! Koniecznie wypróbujcie też przepis na mini serniczki w wersji z ciemną czekoladą (przepis).
 



Składniki:
200 g ciasteczek owsianych
50 g masła
200 g śmietany 30%
200 g białej czekolady
100 g cukru
2 jajka
500 g mielonego twarogu
1 torebka budyniu waniliowego
12 papilotek ze sztywnego papieru
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy łyżkę okruszków i dociskamy do dna.  Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.

Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy.

Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy  i czekamy,aż babeczki całkowicie wystygną. Przechowujemy w lodówce.







Komentarze

  1. Wyglądają smakowicie, na pewno będę to próbował. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka może być przyczyna, że urosły, a następnie bardzo opadły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbyt długie ubijanie ciasta. Aby uniknąć opadania serników, składniki miesza się bardzo krótko, tylko do ich połączenia. Miksując zbyt długo napowietrzamy masę serową, ciasto wtedy podczas pieczenia wyrośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty