czwartek, 30 lipca 2015

Eton Mess z malinami

Eton mess to klasyczny angielski deser. Serwowany tradycyjnie w Eton College podczas corocznego meczu krykieta z uczniami Harrow School. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny!



 Składniki:
2 szklanki malin
1/2 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki cukru z wanilią*
2 szklanki śmietany kremówki
kilka bez
Przygotowanie:
Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji. 

Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy.

W pucharkach układamy warstwami śmietanę z bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty.

* Jak przygotować cukier z wanilią?
Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka.
Składniki:
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2-3 części i również zakopujemy w cukrze. Zamykamy pojemnik i potrząsamy nim, żeby wanilia wymieszała się z cukrem. Cukier jest gotowy do użycia po 1 tygodniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz