Kurczak tikka masala
Tikka masala należy do dań, których pochodzenie jest trochę skomplikowane. Bo choć sam kurczak- tikka jest ewidentnie indyjski, to już sos masala niekoniecznie. Jedna z opowieści na temat powstania tego dania głosi, że pewnemu Brytyjczykowi w indyjskiej restauracji kurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa. Ile w tym prawdy, nie wiem. Pewne jest natomiast, że brytyjski polityk Robin Cook określił kurczaka tikka masala mianem narodowego dania Wielkiej Brytanii. Tajemnica sukcesu tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie na bazie pomidorów. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają przyprawy, a w szczególności Garam masala- indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową.
Składniki:
Marynata do kurczaka:
500 g filetu z kurczaka
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw:
cynamonu, kminu rzymskiego, ostrej papryki, garam masala
1 łyżeczka startego na drobnych oczkach imbiru
sól
W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy pokrojonego w 2 cm kostkę kurczaka i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso wraz z marynatą.
Sos:
700 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw:
ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego, garam masala
1 łyżka cukru
sól
pieprz czarny
3 łyżki gęstej śmietany
Do podania:
gęsty jogurt
200 g ryżu bosmati
chlebki naan (przepis)
natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i przez 1 minutę podsmażamy czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy kolejną minutę. Wlewamy sos pomidorowy, dodajemy cukier i odrobinę soli. Gotujemy 15 minut, aż sos zredukuje się. Dodajemy podsmażonego kurczaka, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.
Danie podajemy z ryżem, chlebkami naan, jogurtem i natką pietruszki. Smacznego!
Wygląda super! Prawdziwie indyjsko!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, super przepis!!
OdpowiedzUsuń