Relacja z warsztatów dobrego smaku Monini

W piątek 10 lipca 2015 r. w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie miałam przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Dobrego Smaku zorganizowanych przez firmę Monini.
 
Zdjęcie: Akademia Kulinarna Whirlpool                                                 
Tematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego.



Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony w czasie procesu wody, którą zawierają oliwki.
O intensywności smaku oliwy w dużej mierze decyduje stopień dojrzałości oliwek. Im bardziej dojrzałe owoce tym łagodniejsza oliwa. Mieliśmy okazję przekonać się o tym podczas degustacji różnych rodzajów oliwy, instruowani przez dyrektora kontroli jakości firmy Monini Michele Labarile.
Oliwa z oliwek zbieranych i tłoczonych, gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe jak GranFruttato (duma firmy Monini) ma mocny smak, ale zawiera też więcej substancji zdrowotnych takich jak polifenole, które działają jak antyutleniacze. Z oliwek dojrzałych uzyskuje się więcej oliwy, gdyż owoce są bardziej miękkie i posiadają więcej tłuszczu. Ma ona łagodniejszy smak. Oliwa Classico Monini z oliwek zebranych w środku sezonu ma bardzo harmonijny smak i aromat, dzięki któremu zyskała rzesze zwolenników wśród włoskich konsumentów. Od lat Classico jest najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech.

Zdjęcie: www.monini.pl                                
Siedziba firmy Monini od początku jej istnienia znajduje się w Umbrii zwanej Zielonym Sercem Włoch ze względu na centralne położenie oraz malowniczo zalesione tereny. Łagodny klimat oraz bogactwo gajów oliwnych zapewnia obfite zbiory oliwek, z których powstaje oliwa o przyjemnym, intensywnym aromacie i smaku.

W 1920 roku Zefferino Monini postanowił skoncentrować się na produkcji oliwy z oliwek extra vergine, najwyższej jakości. Decyzja okazała się trafna i stanowiła klucz do rozwoju firmy w kolejnych latach.

Obecnie firmą zarządza trzecie pokolenie rodziny Monini: Zefferino Francesco, który stoi na czele firmy i osobiście sprawuje kontrolę nad selekcją oliwy oraz Maria Flora, która zajmuje się wizerunkiem firmy. Szacunek dla tradycji, oryginalnej receptury i ogromna pasja w połączeniu z nowoczesną technologią czyni Monini jednym z niewielu producentów, który jest w stanie zapewnić stałą, wysoką jakość produktu, typową dla niewielkich przetwórni.

Monini zatrudnia ponad 100 osób, jest czołowym producentem na włoskim rynku oraz eksportuje oliwę do ponad 30 krajów na całym świecie. O smaku i aromacie oliwy w każdej sprzedawanej butelce decyduje zawsze osobiście Zefferino Monini. Testuje ponad 3000 próbek oliwy rocznie, aby zapewnić konsumentom najwyższą jakość i niezmienny smak.


Drugą częścią naszego spotkania były warsztaty kulinarne, które poprowadził dla  nas Marco Ghia. Wszystkie potrawy zostały przygotowane z użyciem oliwy z oliwek, nawet lody, których smak śni mi się po nocach. W życiu nie jadłam lepszych! Zapraszam na obszerną i smakowitą foto-relację.






















Komentarze

Popularne posty