poniedziałek, 20 lipca 2015

Naan

Trudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami.


Składniki:
250 g mąki
100 ml mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka czarnuszki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka oliwy
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. 
W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać ciasto mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania. Na koniec wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C (grzania góra/dół). Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia, dzięki czemu chlebek nie będzie zbyt suchy.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy przez chwilę, następnie dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy palcami placek, nadając mu kształt łzy. Chlebki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Jeśli blaszka jest dość duża możemy upiec jednocześnie 2-3 chlebki. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, po czym obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłym miejscu. Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz