poniedziałek, 13 lipca 2015

Kalafior w arabskim stylu

Kuchnia arabska jest barwna i aromatyczna. Składniki dań gwarantują zawsze bogactwo smaków, aromatów i brak nudy w kuchni i na stole. Coraz częściej sięgam po receptury arabskich mieszanek przypraw i zapełniam małymi słoiczkami moją spiżarnię. Wiele z nich przybyło do krajów arabskich z karawanami sunącymi z Indii. Od dawien dawna dodatek przypraw był urozmaiceniem dość monotonnych posiłków wędrujących beduinów. Bez najpopularniejszych aromatycznych przypraw, takich jak: kumin, kardamon, goździki, tymianek, sumak, mięta, gałka muszkatołowa, anyż, kurkuma, curry, cynamon, szafran, czosnek, ziele angielskie, pietruszka, pieprz czarny nie byłoby współczesnej arabskiej kuchni. Wspólnymi elementami współczesnej kuchni arabskiej są: upodobanie do warzyw, owoców, ziół i przypraw, ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach.
Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą pewnością  jego smak i aromat Was zaskoczy, bo mnie zaskoczył, i to bardzo! A to za sprawą arabskich przypraw.  Oryginalny przepis na to danie znajdziecie na blogu Samar Khanafer klik. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, zakochacie się w smakach kuchni arabskiej.



 Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól
natka pietruszki
pestki granatu
1 łyżka pasty tahini
3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich*

*Mieszanka 7 przypraw arabskich:
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka papryki w proszku
1/2 łyżki kolendry
1/2 łyżki goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
*Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę,  goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy paprykę, gałkę, cynamon. Wszystko razem mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku, aby przyprawa nie straciła aromatu. 

Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż delikatnie się przyrumieni.

W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz