piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem

 Składniki:
100 g całych migdałów bez skórki
60 g pistacji
150 g + 350 g cukru
200 g śmietany kremówki
350 g czekolady 70% kakao
250 g masła
5 jajek
1 łyżka melasy
210 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
40 g pianek marshmallow


Przygotowanie:
Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy.  Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. 
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy sosem karmelowym, posypujemy resztą pistacji i migdałów oraz posiekanymi piankami. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 5 minut w takiej samej temperaturze. Studzimy w uchylonym piekarniku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz