poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem


Składniki:
150 g roszponki
jabłko
100 g sera gorgonzola
pieczona pierś kurczaka
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
garść kiełków rzodkiewki
Dressing:
saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
sól, pieprz


Przygotowanie:
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.








Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:
http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

2 komentarze:

  1. Smaczna ,ciekawa i ładnie podana.:) Dziękuję Ci za udział w konkursie.

    OdpowiedzUsuń