czwartek, 5 czerwca 2014

Risotto z białymi szparagami

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny.
 Składniki:
230 g ryżu do risotto
1 litr bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 x 30 g masła
500 g białych szparagów
60 g sera grana padano
1 kieliszek białego wytrawnego wina
sól
pieprz
Przygotowanie:
Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser i drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana padano, odrobiną czarnego pieprzu i kieliszkiem białego wina. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz