niedziela, 1 czerwca 2014

Truskawkowe semifreddo

Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.


Składniki:   
450 g truskawek bez szypułek
80 g (3/4 szklanki) cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki        
 
Do podania:
30 g bez, pokruszonych
truskawki
 
Przygotowanie:
Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem.  
W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki. Przekładamy lody do blendera i miksujemy. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażalki, miksujemy ponownie, a na koniec zamrażamy jeszcze 4 godziny.
Wyjmujemy pojemnik z zamrażalki 20 minut przed podaniem, nakładamy do pucharków i posypujemy pokruszonymi bezami i truskawkami.            



 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz