Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym
Wprawdzie mrożony bób jest dostępny przez cały rok, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.
Ugotowane ziarna bobu można jeść same lub skropione oliwą i cytryną, oprószone solą morską i pieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.
Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.
Składniki:
garść listków świeżej mięty
sok z cytryny
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone
woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.
Dressing: Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, czosnek, olej z czosnkiem i drobno pokrojone listki mięty. Mieszamy składniki sosu, aż powstanie gładka emulsja. Przygotowanym dressingiem polewamy bób, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Gość w kadrze;)
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl. Do zabawy zaprasza Majana:
http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html
Bardzo lubię bób, a jeszcze w tym roku nie jadłam. Czas najwyższy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie.:)