Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią
Składniki:
rukola
2 gruszki
100 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
40 g masła
sok z cytryna
1 łyżka miodu
saszetka oleju Kujawskiego z bazylią
cynamon
sól
pieprz
listki bazylii
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne 3 minuty.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.
Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.
Dziękuję za udział w konkursie. Sałatka wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych sałatek.
Usuń