sobota, 28 czerwca 2014

Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią



Składniki:
rukola
2 gruszki
100 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
40 g masła
sok z cytryna
1 łyżka miodu
saszetka oleju Kujawskiego z bazylią
cynamon
sól
pieprz
listki bazylii



Przygotowanie:
Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne 3 minuty.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.
Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.







Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl
Do zabawy z Kujawskim ze smakiem zaprasza Majana:
http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w konkursie. Sałatka wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest pyszna. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych sałatek.

      Usuń