poniedziałek, 23 czerwca 2014

Muffinki z serem i czereniami





























Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem)
2 jajka

Dodatkowo:
250 g sera twarogowego
1 żółtko
cukier waniliowy
czereśnie
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy łyżką do momentu połączenia się składników.
Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem waniliowym.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po łyżce ciasta i przygotowanego sera. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej z muffinek wciskamy czereśnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.







7 komentarzy:

  1. Muffinki mogłabym piec i jeść na okragło. Są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie, muffinki z czereśniami mniam...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie tylko ja uwielbiam czereśnie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Mmm, ser, czereśnie... Musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za miłe komentarze i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń