piątek, 15 kwietnia 2016

Batoniki musli

Idealna przekąska gdy dopada Was ochota na coś słodkiego. Batony zawierają zdrowe ziarna i bakalie. Ich skład można modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w kuchennych szafkach. W moich batonikach znalazły się płatki owsiane i jaglane, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, migdały i orzechy laskowe oraz lekkie i chrupiące ekspandowane ziarna gryki. 



 Składniki:
530 g mleka skondensowanego
50 g ekspandowanych ziaren gryki
200 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
100 g rodzynek
100 g orzechów laskowych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
50 g płatków migdałów
szczypta soli
Przygotowanie:
Odmierzamy i wkładamy do dużej miski wszystkie składniki. W garnuszku lekko podgrzewamy mleko, aby było bardziej płynne. Zalewamy całość ciepłym mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o rozmiarach 23x33 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Ponownie mieszamy masę w misce, następnie przekładamy do formy i wyrównujemy całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po około 15 minutach kroimy ostrym nożem na małe batoniki.






6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak takie domowe, naładowane energią batoniki! Pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Domowe najlepsze. Pozdrawiam

      Usuń
  3. narobiłaś mi smaka :) chyba zrobię je dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Też dziś je robiłam (ponownie). Pozdrawiam:)

      Usuń