piątek, 22 kwietnia 2016

Clafoutis z truskawkami

Clafoutis to francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Wam z pewnością też zasmakuje. A w sezonie na czereśnie koniecznie wypróbujcie klasycznej wersji tego smakołyku.



Składniki:
3 jajka
100 g cukru
100 g masła
150 ml mleka
100 g mąki
250 g truskawek
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. 6 kokilek smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i mleko. Do każdej kokilki dajemy garść truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki i zalewamy ciastem. Clafoutis wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz