poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pudding z nasion chia z musem z mango

Nasiona chia, o których wszędzie teraz głośno i które stały się poniekąd modne, to nasiona szałwii hiszpańskiej. Te małe ziarenka mają super moc, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i białko, a do tego dodają energii, mocy i siły. Mają właściwości pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka, a pęcznieją aż dziewięciokrotnie. W smaku neutralne, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone. Chłonąc płyn zmieniają się w galaretkę, dlatego są idealne do przygotowania puddingu, ale można je też dodawać do koktajli, zagęszczą ich konsystencję.



 Aby przygotować pudding chia należy wymieszać nasiona z dziewięciokrotnie większą ilością płynu, po czym należy pamiętać aby mieszać co jakiś czas, bo nasiona wchłaniając płyn gęstnieją. Odstawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie dodajemy świeże owoce lub mus z przetartych owoców i gotowe! Można jeść! Jeśli wymieszamy nasiona z wodą nie będą miały żadnego smaku, można je wtedy doprawić cynamonem, wanilią, miodem lub syropem klonowym.

Składniki na 1-2 porcje:
200 ml mleka (może być kokosowe, migdałowe, ryżowe lub jakie lubicie)
3 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 mango
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z syropem klonowym lub miodem i nasionami chia, kilkakrotnie powtarzamy mieszanie w ciągu pierwszych 30 minut, a następnie odstawiamy na całą noc. Rano dodajemy mus z mango* lub ulubione świeże owoce i gotowe!

*Mus z mango- dojrzały owoc mango obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy i miksujemy blenderem na gładki mus.



1 komentarz:

  1. Ładnie wyglada ! Jak najbardziej wypróbuje w domu ;)
    Zapraszam do mnie na www.candylany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń