Chipsy z topinamburu
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego frytki albo pyszne chrupiące chipsy.
Składniki:
bulwy topinamburu
olej
sól
świeże lub suszone zioła
Przygotowanie:
Topinambur dokładnie szorujemy ostrą gąbką. Następnie osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z olejem (może być smakowy, u mnie Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią), dodajemy szczyptę soli i ewentualnie świeże lub suszone zioła. Plasterki topinamburu rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chipsy pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 10-15 minut, uważamy aby się nie spaliły. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości plasterków.
Komentarze
Prześlij komentarz