poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa krem z topinamburu z bobem

Topinambur to roślina do niedawna prawie zupełnie zapomniana, ale obecnie odkryta na nowo bije rekordy popularności wśród gastro-maniaków i nie tylko. Pochodzi z Ameryki Północnej, uprawiali go Indianie jeszcze w czasach prekolumbijskich. Europejczycy poznali go w czasach wielkich odkryć geograficznych. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Polecany jest szczególnie osobom chorym na cukrzycę, można go też stosować w celu poprawienia przemiany materii, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję.



Składniki:
1 kg topinamburu
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
1 łyżka oleju do smażenia
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka mleka
sól
biały pieprz

Do podania:
ugotowany bób
chipsy z topinamburu (przepis)
natka pietruszki
olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz