środa, 6 kwietnia 2016

Zapiekanka "Gołąbek"

To danie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi  kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto!


Składniki:
1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka)
2 czerwone cebule, drobno pokrojone
2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
suszone oregano
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 puszka pomidorów w kawałkach
sól
pieprz
2 łyżki oleju
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do gotującej się wody i gotujemy około 8 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście.

Smarujemy masłem spód i boki okrągłej tortownicy. Na dnie tortownicy kładziemy ładny, duży liść kapusty. Na nim kładziemy kolejne, aż cały spód i boki formy będą zakryte. Pozostałe liście kapusty użyjemy do układania warstw z kapusty i farszu mięsnego.

W osolonej wodzie gotujemy kaszę. Odcedzamy, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem kapusty. Powtarzamy te czynności, aż zużyjemy całe mięso i zapełnimy foremkę. Na koniec układamy liść kapusty i upewniamy się, że wszystkie liście są dobrze zawinięte.

Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika foremkę możemy przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Żeby wyjąć danie z foremki- kładziemy talerz na formie, w której piekła się zapiekanka, a  następnie obracamy wszystko do góry nogami i zdejmujemy formę. Kroimy w kawałki (jak tort) i podajemy. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Wygląda jak torcik. Fajny! Nadawał by się idealnie na jakąś imprezę z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń