sobota, 28 marca 2015

Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią

Gulasz to węgierskie danie narodowe. Zanim nim zostało, było podstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym.
Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie zPierwszegoTloczenia.pl i Fooder.pl.

Lista składników:
1 karkówki wieprzowej
2 posiekane cebule
3 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
2 łyżeczki soli
½ szklanki kaszy pęczak
½ szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki posiekanych liści bazylii
50 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka suszonego tymianku
60 g selera korzeniowego
1 marchewka pokrojona w plasterki
½ łyżeczki pieprzu
3 listki laurowe
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrego sosu chili
1 łyżeczka cukru
80 ml czerwonego wytrawnego wina
Opis wykonania:
Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 15 minut na mocnym ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie.

PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz