wtorek, 10 marca 2015

Wiosenna sałatka z wędzoną piersią kaczki, truskawkami i jajkami przepiórczymi w koszulkach

Bardzo wykwintna sałatka, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Perfekcyjna. A to wszystko za sprawą prawdziwego rarytasu- wędzonej piersi kaczki. 



Składniki:
100 g sałaty roszponki
50 ml octu winnego
8 truskawek
4 łyżki kremu balsamicznego
wędzona pierś kaczki
12 jajek przepiórczych
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wbijamy partiami jajka, najlepiej po 3 sztuki. Gotujemy około 30 sekund, a następnie hartujemy w wodzie z lodem. Na talerzu układamy umytą sałatę, plastry wędzonej piersi kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach i cząstki truskawek. Całość skrapiamy kremem balsamicznym i podajemy z chrupiącym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz